Houtblokken vs. Gas

Is het stoken van houtblokken in een houtkachel altijd duurder dan je huis verwarmen met gas of wordt dit door de stijgende gasprijzen juist goedkoper?

Houtkachel

In ons land zijn we gewend aan een gasuitsluiting en de meeste huishoudens zijn volledig afhankelijk van de energie aanbieders. Ik ben benieuwd waar het omslagpunt ligt om op hout over te gaan. Voor het milieu is hout beter omdat het CO2 neutraal is. Dit betekent dat er geen CO2 wordt toegevoegd aan de atmosfeer tijdens de groei- en verbrandingscyclus van de brandstoffen. De brandstof voor het vervoer wordt hier voor het gemak niet bij gerekend, maar telt natuurlijk wel mee.

Wie weet hier meer over vanuit zijn eigen ervaring?

In Nederland zijn we eraan gewend dat we een aansluiting hebben op het gasnetwerk. We hebben bijna allemaal een cv- of combiketel waarmee we de radiatoren in ons huis aangenaam warm stoken. Daarmee hebben we niet alleen comfort in huis gehaald, maar ook afhankelijkheid. Dat merken we allemaal wanneer de prijzen van het gas omhoog gaan. Je kunt natuurlijk overstappen van aanbieder, maar stoken op gas blijft steeds duurder worden. Stoken op hout brengt niet alleen een prettige warmte en romantiek, maar ook meer onafhankelijkheid, en besparing.

Besparing

stellamaiolica1.jpg Er zijn veel redenen om op hout te stoken. Naast de sfeer die dit uitstraalt is één van de belangrijkste overwegingen die van besparing van kosten en milieu.

Lees meer >>

Milieu

MilieuBiobrandstof gestookte kachels zijn CO2 neutraal. Dit houdt in dat er geen CO2 wordt toegevoegd aan de atmosfeer tijdens de groei- en verbrandingscyclus van de brandstoffen.