Voordelen van gashaarden

Op een koude of regenachtige dag lekker bij de haard kruipen en genieten van de dansende vlammen. Voor veel mensen is dit de manier om een koude dag door te brengen. Echter heeft niet iedereen zin en tijd om te sjouwen met hout, blokken te schikken en het vuur te opstoken. Als u zo iemand bent, is een gashaard iets voor u: in een handomdraai warmte en gezelligheid! Gashaarden hebben verschillende voordelen ten opzichte van houtkachels, het gebruiksgemak, voor ieder wat wils, geen schoorsteen en veel veiligheid.
Het gebruiksgemak van een gashaard is groot. Ze hebben een eenvoudige bediening en zijn snel aan te zetten, en leveren onmiddellijk warmte. Vanuit uw luie stoel is het regelen, door middel van een afstandsbediening, mogelijk. Wilt u wat minder warmte, dan zet u eenvoudig met de afstandbediening het vuur wat lager. De haard zelfs voor een halfuurtje aansteken kan de moeite waard zijn.
Gashaarden zijn er in alle soorten en maten. Groot, klein, klassiek, modern, voor iets wat wils. U kunt een gashaard sfeervoller maken met bijvoorbeeld keramische houtblokken, imitatiekolen of kiezelstenen. Gashaarden zijn te verkrijgen in vrijstaande modellen, maar ook als inzet- en inbouwhaarden.
Voor een gashaard is geen schoorsteen nodig, zoals veel mensen denken. U maakt dan gebruik van een gesloten verbrandingssysteem. Hierbij wordt de lucht die nodig is voor de verbranding niet uit de ruimte zelf gehaald, maar van buiten aangevoerd. Bij goed geïsoleerde woningen is dit zeker een pluspunt. Het rookkanaal kan dan via de gevel naar buiten voeren. Dan is er nog een ander voordeel bij deze kachels met een gesloten verbrandingssysteem, het rendement is hoog. En hoe hoger het rendement, hoe lager de stookkosten.
Niets is eigenlijk mooier dan echt vuur ruiken en horen, hier kan geen gashaard tegenop. Maar met een gashaard kunt u wel écht genieten van de vlammen. De vlammen kleuren van blauw naar warmoranje en wanneer u kiest voor keramische houtblokken is de gasgestookte haard bijna niet meer van de houthaard te onderscheiden. Tevens is een gashaard zeer veilig, bij een slechte trek in het rookkanaal doven de vlammen automatisch omdat de gastoevoer wordt afgesloten. Het jaarlijks onderhoud, wat is het niet staat bij een houtkachel, moet u niet vergeten. Maar verder heeft u er geen omkijken naar. Dat is pas comfort.