In 12 stappen uw bestrating leggen

Wilt u met uw tuin de nieuwste tuintrends volgen? Dan hoort daar voor veel mensen ook een deel bestrating bij. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld een deel van uw terras of een het garagepad wilt laten bestraten of dat u misschien wel de hele tuin wilt bestraten. Het is een hele klus om de hele tuin te bestraten, maar als het eenmaal af is zal u er veel profijt van hebben. Er is namelijk veel minder onderhoud aan een bestraatte tuin, dan een grasmat, die u wekelijks moet bijhouden. Als u zelf de tuin gaat bestraten hebben we hier een handig stappenplan voor u opgesteld:

1 Opmeten van de tuin
Gebruik een landmeter om uw tuin op te meten.
2 Teken een plattegrond
Gebruik de opgemeten maten om een plattegrond op schaal te maken, waar u het nieuw aan te leggen gedeelte in kan tekenen.
3 Uitzetten
Gebruik kleine latjes om de contouren van het nieuwe terras uit te zetten.
4 Uitgraven
Het gedeelte dat bestraat moet worden, moet 15 tot 25 cm uitgegraven worden.
5 opvullen
Daarna legt men een laag van ongeveer 10cm dik gebroken puin of korrelmix aan, daarop komt vervolgens een laag rivierzand
6 Glad strijken
Met een lange lat kan men het zand gladstrijken
7 Aandrukken
Men kan de ondergrond met behulp van een plank aandrukken
8 Hoekpunten
Vervolgens plaatst men in elk hoekpunt een latje, span daarna een metseltouwtje tussen de hoeken en zorg ervoor dat het touwtje richting de tuin afloopt, dit kan ongeveer 1 cm per meter zijn. Wanneer men de stenen of trottoirbanden tussen de latjes gaat leggen, zorg dan dat ze het touwtje net raken.
9 Vlak ophogen
Het tussenliggende gedeelde kan met wat zand opgehoogd worden, normaal gesproken ligt de uiteindelijke bestrating net wat hoger dan de rand
10 Aankloppen van de tegels
Met een rubberen hamer kan men de tegels aankloppen, werk hierbij vanaf de randen naar binnen. Let hierbij op dat je regelmatig in de gaten houdt of het geheel waterpas loopt.
11 Eerst hele tegels
Zorg er eerst voor dat je de hele tegels legt, waarna je later de ontbrekende stukken kunt gaan opvullen.
12 Zand vegen
Het is verstandig om over de nieuwe bestrating los zand te strooien en dit over de bestrating te vegen. Doe dit enkele keren en laat het zand ongeveer een week liggen, zodat alle kieren worden opgevuld.

Geplaatst in: tuin