Last van mieren?

Wanneer het zonnetje weer gaat schijnen, begint ook de natuur weer te leven. Hiermee  beginnen dieren aan het bouwen van nesten en het uitbreiden van hun territorium. Zo begint ook de kleine mier met het uitbreiden van zijn kolonie in de tuin. Een mier lijkt vaak erg onschuldig, maar let er op dat een mier nooit alleen komt. Wanneer zij eenmaal de weg naar de voorraadkast hebben gevonden, is de kans groot dat binnen de kortste keren een heel leger mieren zal volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor mieren bestrijden. Men kan mieren zowel op chemische als natuurlijke manier bestrijden.

Iets over mieren

Over de heel wereld zijn er ongeveer 12.000 miersoorten bekend. Mieren komen voor in bijna de hele wereld, alleen op Antarctica zijn geen mieren te bekennen. De mieren die wij kennen zijn vaak zwart of bruin van kleur, daarnaast zijn er ook gele, rode, groene, zilvergrijze en goudkleurige mieren. Het lichaam van een mier is in drie delen verdeeld, ze hebben drie paar poten en voelsprieten op hun hoofd. Met zijn voelsprieten kan een mier voelen ene ruiken. Ze hebben ook ogen, maar deze zijn niet goed ontwikkeld. Mannetjesmieren en koninginnen hebben vleugels, waarmee zij uitvliegen voor hun zogenaamde bruidsvlucht. Wij noemen de mieren op dit moment vliegende mieren, op deze momenten kan het zijn dat er enorme wolken van mieren ontstaan, waarin dus mannetjes en koninginnen aan het paren zijn. Ze paren in de lucht, waarna de mannetjes sterven en de vrouwtjes op zoek gaan naar een plek om een nieuwe kolonie op te richten.

Mieren kunnen bij mensen schade aanrichten, wanneer zij bijvoorbeeld op voedsel zitten. Zij dragen vaak bacteriën met zich mee, die ervoor zorgen dat het voedsel niet meer voor consumptie beschikbaar is. Zeker bij grote aantallen mieren, kan dit erg onhygienisch zijn. Daarnaast maken mieren ook enorme gangenstelsels, waardoor zij je terras en tuin instabiel kunnen maken. Het is ook mogelijk dat mieren, bladluizen verspreiden.

Daarom kun je mieren het beste voorkomen of bestrijden. Je kunt mieren voorkomen door bijvoorbeeld je eten altijd goed op te ruimen, door zand terug te vegen in de voegen. Ook kun je er voor zorgen dat er geen rottend materiaal in de tuin is, zoals hout en blad, ook vuilcontainers kun je het beste goed afsluiten zodat mieren hier niet in kunnen. Met een kitspuit de kieren en spleetjes goed dichten, werkt ook goed om te voorkomen dat mieren de woning binnen komen.