Laminaat vloeren

Laminaat is tegenwoordig een veelgebruikte vloer vorm. Laminaat is een composiet plaatmateriaal dat opgebouwd is uit verschillende laagjes, door deze samenstelling kunnen eigenschappen worden verkregen die met enkelvoudige materialen niet mogelijk zijn.

Zoals we hierboven al aangaven bestaat laminaat uit verschillende lagen:laminaat2

  • De onderlaag wordt ook wel de drager genoemd en wordt normaal gesproken gemaakt van HDF. Er wordt soms ook MDF gebruikt, waarbij HDF wel de sterkste vorm is.
  • De onderste laag wordt meestal afgedekt met een kunststof onderlaag van melamine.
  • Op het HDF/ MDF wordt een laagje bedrukt papier gelegd, wat normaal gesproken wordt bedrukt met een houtstructuur. Andere structuren zijn natuurlijk ook mogelijk.
  • Op het bedrukt papier komt vervolgens een kunststof toplaag, meestal wordt hier ook melamine voor gebruikt.

Laminaat leggen

Ga je een laminaat vloer leggen, dan is het belangrijk om te weten dat HDF gemaakt wordt van hout, en daardoor een natuurlijk werking heeft. Het hout kan dus krimpen en uitzetten. Wanneer je de vloer gaat leggen, moet je er dus rekening mee houden dat je een ruimte van minimaal 1 cm vrij houdt van obstakels zoals drempels, leidingen en muren. Om deze ‘lege ruimte te overbruggen worden vaak plakplinten gebruikt. Bij het leggen van de laminaat vloer, worden vaak stukjes plaat of speciale wigjes gebruikt om de ruimte tussen vloer en wand te behouden.