Bamboe in het interieur

Bamboehout wordt steeds meer gebruikt voor bijvoorbeeld steigers, parket, plafonds, keukens en meubels. Bamboehout is mooi, sterk en duurzaam. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook veel kleding van bamboetextiel geproduceerd.

Wat is bamboe precies?

bamboeVeel mensen denken dat bamboe een boom is. Dit klopt echter niet: bamboe is een grassoort waarvan de stengels langzaam verhouten. Het groeit razendsnel en wordt soms wel dertig meter hoog. De stengels worden dan ook steeds dikker. Doordat het zo snel groeit is de omloopsnelheid zelfs drie a vier keer sneller dan bij gewoon hout, waardoor het een duurzaam materiaal is. Daarnaast blijven bamboebossen na de kap intact doordat de wortels van de plant direct opnieuw uitgroeien.

Bamboe heeft veel voordelen. Het heeft een hele karakteristieke uitstraling. Als houtsoort is bamboehout vergelijkbaar met eikenhout qua hardheid. Wanneer bamoe tot planken verwerkt behoort het zelfs tot de hardste houtsoorten. Bamboe zet van van nature nauwelijks uit en krimpt bijna niet.

Jaloezieën van bamboehout

Naast kasten, bedden, vloeren en tafels bestaan er ook jaloezieën van bamboehout. Dit is een populair product in het interieur vanwege de natuurlijke uitstraling en kwaliteit. Bamboe is eenvoudig te bewerken, waardoor het in veel verschillende kleuren leverbaar is. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijke licht bruine tint, wit of een mooie antraciet. Het is bovendien vaak iets lichter dan andere houtsoorten, waardoor de jaloezieën minder kracht uitoefenen op het kozijn en steviger hangen.