Tips bij het inrichten van de woonkamer

Het inrichten van de woonkamer gaat verder dan het uitkiezen van mooie meubels en leuke schilderijen. Er dient rekening gehouden te worden met praktische richtlijnen. Het moet er niet alleen leuk uitzien, de kamer moet ook leefbaar zijn. Is er bijvoorbeeld wel genoeg ruimte tussen de bank en de salontafel? En is er genoeg ruimte tussen de bank en de televisie? Lees hier een aantal praktische tips voor de inrichting van de woonkamer.

Praktische tips woonkamer

  • De afstand tussen de salontafel en de bank dient 40 centimeter te zijn. Op deze manier heb je genoeg ruimte om erlangs te lopen en om je benen te strekken.
  • Een bijzettafel dient even hoog te zijn als de armleuning van de bank of stoel waar hij naast staat. Hij mag maximaal 10 centimeter hoger zijn.
  • De afstand tussen zitplekken moet minimaal 1 meter zijn en maximaal 3 meter. Dit voorkomt dat je te dicht bij elkaar zit of juist te ver weg van elkaar om een goed gesprek te voeren.
  • De afstand tussen de televisie en de bank moet ongeveer 2,5 meter zijn. Vroeger werd vastgehouden aan een regel dat je ongeveer 3 keer de maat van het scherm van de televisie vandaan moest zitten. Tegenwoordig zijn de schermen zo groot dat dit vaak niet haalbaar meer is.
  • Looproutes die veel gebruikt worden dienen minimaal 90 centimeter te zijn. Dit zorgt ervoor dat je je gemakkelijk door de gang of door de woonkamer kunt bewegen zonder dat je iets omstoot.
  • Bij een vloerkleed uitkiezen kun je beter voor een te groot kleed gaan dan voor een te klein kleed. De poten van de bank moeten op het kleed staan. Een groot vloerkleed moet minimaal 60 centimeter van de muur afliggen, voor een kleine kamer kun je 30 tot 45 centimeter aanhouden.

Verder is het belangrijk dat je altijd goed nadenkt over wat je graag in je woonkamer zou willen hebben. Pas op dat je niet teveel meubels koopt, want het kan zo heel vol staan. Slim is om van te voren een tekening te maken zodat je de meubels in kunt tekenen. Hiermee voorkom je dat je te grote of teveel meubels aanschaft.