Tips voor het beveiligen van je huis tegen inbraak

Je huis is de plek waar je op je gemak wilt zijn en waar je ook ook van je privacy wilt kunnen genieten. Logischerwijze reageer je geschrokken en ben je aangedaan wanneer je privacy door middel van een inbraak op brutale wijze geschonden wordt onafhankelijk of er dingen zijn gestolen of niet. Natuurlijk kun je een inbraak in je huis nooit helemaal uitsluiten, er zijn echter wel een aantal manieren waarop men de kans op inbraken aanzienlijk kan verkleinen.

Vijf minuten-regel

Uit onderzoeken en politieverslagen is gebleken dat een inbreker gemiddeld vijf minuten nodig heeft voor een inbraak. Hierbij heeft de inbreker ongeveer 30 seconden om in het huis te komen, 4 minuten om in het huis naar de buit te zoeken en vervolgens weer 30 seconden om te vluchten. Om je huis zo goed mogelijk te beschermen tegen inbrekers moet je proberen voor zoveel mogelijk vertraging in deze 5 minuten te zorgen. Wanneer het voor de inbreker veel tijd gaat kosten om de woning binnen te dringen, zal hij al snel beslissen om zich om te draaien.

De eerste barriere

Niet voor ieder huis is het mogelijk om een omheining of hek rondom het huis te plaatsen. Natuurlijk is een groot opvallend hek rondom de woning ook niet erg mooi voor de uitstraling van huis en tuin. Maar wil je inbrekers afschrikken, dan is een hekwerk een goed middel om de eerste psychologische barriere te vormen. Om over of door een hekwerk heen te komen, zal de inbreker veel meer moeite moeten doen, wat hem zowel bij het binnendringen als vertrekken veel extra tijd zal kosten.

De woning zichtbaar maken

Maak ingangswegen naar je woning vrij en zorg dus dat er bijvoorbeeld geen begroeiing voor de voordeur zit. Een inbreker kan zich hier makkelijk achter verschuilen, zodat er ook minder sociale controle kan plaatsvinden

Schriklichten

Met zogenaamde schriklichten kan het inbrekers moeilijk gemaakt worden om in te breken. Wanneer een inbreker in de buurt komt en het licht schiet ineens aan, dan zal hij daardoor uit concetratie zijn en ook ineens in de spotlight staan. Hierdoor zal de inbreker al snel geneigd zijn om weg te gaan.

De juiste sloten

Met de juiste sloten kan het veel moeilijker gemaakt worden voor inbrekers om de woning binnen te dringen. Eigenlijk moeten alle ingangswegen zoals deuren en ramen voorzien worden van goede sloten die moeilijk te openen zijn.

Een alarmsysteem

inbrekers alarm

Ook een alarmsysteem kan inbrekers afschrikken. Er zijn verschillende alarmsystemen, waaronder de stille en niet-stille systemen. Bij de stille systemen wordt er een seintje doorgegeven aan een meldkamer zodat de politie snel ter plaatse kan zijn om de inbrek

er te betrappen. Niet stille systemen zorgen ervoor dat de inbreker bij binnen komst door het lawaai ook meteen afschrikken.