Geef uw kinderen een badkamer om naar uit te kijken

Het inrichten en ontwerpen van gebruiksvriendelijke badkamers voor kinderen maakt ze enthousiaster over het nemen van hun douche of het wassen van hun haar. Niet meer het dagelijkse aandringen op het gebruik van de badkamer door een kindvriendelijke indeling waarbij zelfs kleurrijke kranen en sanitair kan bevatten dat speciaal voor kinderen ontworpen is. De Sphinx 300 Kids serie met infrarood bedienbare kranen, kindertoiletpotten met poten en kleurrijke WC zittingen al of niet met diervormen zijn hier een prima voorbeeld van. Kinderen vinden het leuk om van het toilet of de badkamer gebruik te maken die speciaal voor hen is ingericht. Het spreekt ze aan en de diervormen en het gebruiksgemak op de juiste hoogte, stimuleert ook het eerdere (en vaker) gebruik van het toilet of de wastafel voor het handen wassen. Door de infrarood bediening van de Sphinx 300 Kids kranen is de wastafelkraan makkelijk aan te zetten en is er geen gevaar voor te hoge temperaturen.

Maak de badkamer uitnodigend voor de kleintjes

Kinderen zijn dol op doe dingen zoals stickers. Heeft uw kind een lievelingsfiguur, maak dan daarmee een stickerplekje op de wandtegels in de badkamer. Een goede manier om het gebruik van de toilet of de douche voor het harenwassen te stimuleren. Na afloop een sticker plakken van hun favoriete held of heldin als beloning blijkt een prima werkende methode hiervoor. Ook het bouwen naar een complete afbeelding, die uit meerdere stickers of zelfklevende elementen bestaat, is een aantrekkelijke manier om het gebruik van het toilet door kinderen te stimuleren. Het gebruik van wandtegels om afbeeldingen op te plakken leidt niet tot problemen omdat zelfs tegels zonder geglazuurde afwerking goed te reinigen zijn. Enkel bij natuursteen dient u op te letten met het gebruik van schoonmaakmiddelen, deze dienen wel geschikt te zijn voor de natuursteen tegels. Een andere decoratie mogelijkheid is het gebruik van kleurrijke decortegels op de wand of vloer die met vrije vormen of juist met herkenbare vormen tot patronen worden betegeld. Of enkele wandtegels die samen een afbeelding vormen van een bekend stripfiguur of dier waarbij de fabrikant vaak zelfs de mogelijkheid biedt om eigen foto’s in een aantal wandtegels als decor te verwerken. Een geheel ander aandachtspunt t.o.v. het gebruik van tegels is de gladheid van de vloertegels, in combinatie met water en blote voeten is dat echt een aandachtspunt. Door het kiezen van vloertegels met een ruwe structuur of tegelstroken waardoor er veel voegen ontstaan, wordt er grip gecreëerd wat de mogelijkheid van glijpartijen reduceert.

Het juiste sanitair voor kinderen

Sanitair voor de badkamer of het toilet dat tot hun verbeelding spreekt door het gebruik van een toiletpot met leeuwenpoten en kleurrijke WC-brillen. Ook een toiletbril die eruit ziet als een schildpad zoals de Sphinx 300 Kids Turtle met softclose is erg uitnodigend voor kinderen. Door de softclose sluiting kan de WC bril niet hard vallen waardoor het kinderen niet afschrikt en ook niet tot ongelukjes kan leiden. Ook leuk zijn de kinderwandclosets van Jika en Keramag, zij stimuleren zeker het gebruik en kunnen te zijner tijd gewoon worden vervangen door een groter wandcloset. Bij de kranen voor in de douche, bij het bad en de wastafel dient er gelet te worden op de bedieningsmogelijkheden en de temperatuurbeveiliging. Eigenlijk alle douchethermostaatkranen hebben een blokkade als temperatuutbegrenzer die zeker preventief werkt voor kinderen. Bij de wastafelkraan is het bij een mengkraan vaak wat lastiger maar ook hier heeft de badkamerserie met sanitair voor kinderen, de Sphinx 300 Kids een oplossing voor met een infrarood bediening. Makkelijk in te schakelen door uw kind maar het opdraaien van de temperatuur is door hen niet mogelijk.

Douchecabine en tegels

Douchegordijnen zijn meestal gemakkelijker voor kinderen te gebruiken dan een deur van een douchecabine. Zeker bij het helpen van kleine kinderen is ook de bewegingsvrijheid bij het gebruik van een douchegordijn een stuk beter dan bij een gesloten douchecabine. Een alternatief is wellicht een wat grotere inloopdouche met en bredere opening. Als er gekozen wordt voor een douchecabine is het aan te bevelen om de cabine direct op de vloertegels te plaatsen, dit voorkomt een hoge instap zoals bij een douchebak en daarmee de kans op vallen bij het in- en uitstappen. Bij de wastafel of het badkamermeubel is ook weer de hoogte van belang, het meubel lager hangen met voorbereide voorzieningen om dat later hoger op te hangen is een mogelijkheid. Maar ook het gebruik van stevige en brede opstaphulpjes is hier een optie. Let tenslotte op de hendels en knoppen op het badkamermeubel en de kasten. Als zij die zelf moeten kunnen openen dan dienen de knoppen makkelijk te pakken zijn en de lades licht te lopen. Handdoekstangen of handdoekringen en andere badkameraccessoires kunt u iets lager ophangen zodat ook de kleintjes er goed bij kunnen. Ook deze accessoires vindt u, net zoals de Sphinx 300 Kids kranen en het sanitair van Jika en Keramag in de Sani-bouw webshop.