Tijdelijk verhuur koophuis

Er is altijd veel discussie over het kopen of huren van een huis. Het kopen ervan is voordelig, omdat je maandelijks dan geen geld kwijt bent aan de huur. Maar het huren heeft ook zo zijn voordelen, omdat je dan geen hypotheek krijgt en minder risico loopt. Zo zijn er dus veel mensen die een woning opkopen, maar ook nog steeds erg veel die het huren. Natuurlijk is het ook mogelijk om een koophuis tijdelijk te verhuren aan bijvoorbeeld toeristen. Dit is mogelijk wanneer je op vakantie gaat, maar toch wat inkomsten wil genereren. Zo gunt u de mogelijkheid aan toeristen om in een mooie woning van de omgeving te genieten, in plaats van te moeten overnachten in een hotel of op een camping. Meer informatie over het tijdelijk verhuren van je koophuis is hieronder te vinden.

Huurbescherming

Huurbescherming houdt in dat de huurder van een pand beschermd is tegen het plotseling opzeggen van de huur door de verhuurder. Dit geldt overigens niet alleen voor vakantiegangers, maar ook voor onder andere studenten. Deze bescherming hoeft niet per se op een schriftelijk contract te staan, ook een mondelinge afspraak volstaat. Dit maakt het logischerwijs wel lastiger om aan te tonen wie er met de afspraken ingestemd heeft en wie er dan gelijk heeft. Daarom is het verstandiger om van tevoren gewoon een geschreven contract op te stellen, zodat je zeker weet dat je veilig bent.

Wanneer we het hebben over tijdelijke huur, geldt er meestal geen huurbescherming. Aan het einde van het contract moet de huurder dan gewoon de woning verlaten. Hier kan overigens nog onenigheid over ontstaan. Mocht de huurder niet op tijd uit het pand vertrekken en jij vecht dit niet aan bij de rechter, dan gaat de huurbescherming in en is het vaak erg moeilijk om de persoon uit huis te krijgen. Vraag dus tijdig een verzoek tot ontruiming in. Wel moet dit ruim van tevoren bij de huurder ingelicht worden.

Huurprijs

Vaak is het lastig voor de verhuurder om een redelijke huurprijs op te stellen. Bij tijdelijk verhuur, net zoals bij de Leegstandswet, mag de huur zelf bepaald worden door de huisbaas. Dit geldt overigens alleen als de liberalisatiegrens 710,68 euro of hoger is. Deze grens bepaalt of het pand genoteerd staat als sociale-huurwoning of als woning in de vrije sector. Bij een bedrag lager dan het genoemde, dan wordt de prijs bepaald aan de hand van het woningwaarderingsstelsel. Meer informatie is te vinden op directhuisverkopen.com.