Huis kopen

Nu een huis (ver)kopen?

2017 is het jaar van waarin iedereen een nieuwe start wil maken. Er worden tal van nieuwe innovaties gedaan op allerhande gebied, waardoor mensen meer en duurdere producten kopen, wat op den duur weer goed is voor onze economie. Dit steekt wat anders in elkaar wat betreft de huizenmarkt. Nu de oplopende rente zorgt voor oproer, zijn mensen banger om een woning te kopen en wordt het dus moeilijker om een nieuw huis te verkopen. Vandaar de vraag: is het verstandig om op dit moment een huis te (ver)kopen? Lees er in dit artikel meer over.

Oplopende rente

Zoals gezegd is de hypotheekrente op dit moment erg hard aan het stijgen. Maar wat houdt dat precies in? Wanneer je een woning koopt, komt daar een lening op de staan, die men een hypotheek noemt. Je kan het bedrag waarschijnlijk niet in een keer ophoesten, dus je moet geld lenen bij de bank. Omdat je over welke lening dan ook altijd een bepaald bedrag aan rente moet betalen, geldt dat ook voor de hypotheek. Dit is de zogenaamde hypotheekrente. Je betaalt dus elke maand een klein bedrag om de hypotheek inclusief de rente af te betalen. Omdat het rentebedrag steeds verder stijgt, schrikt dat de potentiële kopers af, omdat ze dan in de toekomst meer geld per maand moeten afstaan aan het afbetalen van hun nieuwe woning. Omdat de rente dit jaar nog meer toe dreigt te nemen, daalt de huizenmarkt en worden er dus minder woningen verkocht. Op dit moment ligt de rente tussen de 1 en 2%, maar deze dreigt nog hoger te worden. Dit percentage hangt ook af van de tijd waarin je de hypotheek af wil lossen.

Huis kopen goede keus?

Toch is het niet zo dat je ineens niet meer in staat bent om een woning aan te schaffen. Dit geldt ook voor de verkoop van je huis. De hypotheekrente mag dan hoger zijn dan voorgaande jaren, dit betekent niet dat je 5x zoveel geld moet neerleggen. Omdat je de hypotheek in meerdere jaren aflost, hoef je per maand maar een paar tientjes meer opzij te leggen. Dit zal je dan ook nauwelijks merken. Een advies: denk goed na over je toekomst. Heb je een kinderwens en heb je net een prijzig, maar klein appartementje gekocht, dan is dit helemaal niet gunstig. De waarde van je woning daalt namelijk flink over tijd en als je hem dan bijvoorbeeld 10 jaar later weer verkoopt, draai je waarschijnlijk veel verlies. Voor meer informatie, kijk op www.directhuisverkopen.com.